Hubungi Kami  pin_drop Peta  Pautan Pantas  
   
English | Malay  
Carian :  
   
 

PROGRAM KEMAHIRAN - Hospitaliti dan Pelancongan

 

OPERASI KHIDMAT TETAMU / TAHAP  3 (HT-110-3:2011)

SINOPSIS PROGRAM

Program OPERASI KHIDMAT TETAMU ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktiviti operasi pendaftaran tetamu, pengurusan data tetamu, khidmat tetamu, pentadbiran kakitangan serta pengemasan bilik yang memenuhi standard keperluan perkerjaan di dalam industri perhotelan, perlancongan dan khidmat pelanggan.

Tempoh pengajian

 12 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira

SUBJEK

  • Reception activities handling
  • Front office database administration
  • Guest relation activities handling
  • Concierge services
  • Front office procurement requisition
  • Front office staff administration
  • Front office staff development
  • Basic guest room cleaning

PELUANG PEKERJAAN

  • Industri perhotelan dan perkhidmatan:
  • Receptionist (hotel and resorts, travel agents)
  • Telephone operator
  • Reservation clerk
  • Kaunter Khidmat Pelanggan
  • Care Line  Centre
  • Guest Relation Officer
  • Sales Clerk/Officer
  • Concierge
  • Bell Staff
  • Housekeeping Attendant


PENGURUSAN KHIDMAT TETAMU / TAHAP  4 (HT-110-4:2012)

SINOPSIS PROGRAM

Program PENGURUSAN KHIDMAT TETAMU ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktiviti pengurusan dalam operasi khidmat tetamu, concierge, pusat panggilan, pentadbiran kakitangan, keselamatan dan alam sekitar, audit serta hasil pendapatan yang memenuhi standard keperluan perkerjaan di dalam industri perhotelan, perlancongan dan khidmat pelanggan.

Tempoh pengajian

 15 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira
  4. Terampil OPERASI KHIDMAT TETAMU / TAHAP 3 (HT-110-3:2011)

SUBJEK

  • Reception Management
  • Concierge Management
  • Call Centre Management
  • Guest Relation Management
  • Guest Services Staff Development Management
  • Guest Services Safety And Environment Management
  • Guest Services Inventory Administration
  • Guest Services Income Auditing
  • Guest Services Yield Management

PELUANG PEKERJAAN

  • Industri perhotelan dan perkhidmatan:
  • Assistant Front Office Manager
  • Assistant Sales and Marketing Manager for hotel supply company
  • Assistant Guest Service Manager
  • Assistant Duty Manager
  • Instructor
  • Guest Relation Officer / Executive
  • Reservation Supervisor
  • Assistant Lobby Manager
  • Telephone Supervisor
  • Senior Receptionist

 

OPERASI PENGEMASAN / TAHAP  3 (HT-050-3:2012)

SINOPSIS PROGRAM

Program OPERASI PENGEMASAN ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktiviti operasi penyediaan bilik tetamu, pemantauan kualiti pengemasan bilik, penyelenggaraan kebersihan dan kemudahan awam, pengawalan stok dan inventori, perkhimatan dobi serta pentadbiran kakitangan yang memenuhi standard keperluan perkerjaan di dalam industri perhotelan , perlancongan dan sektor pembersihan.

Tempoh pengajian

 12 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira

SUBJEK

  • Guest Rooms Preparation
  • Housekeeping Guest Services
  • Public Area and  Facilities Maintenance
  • Guest Laundry and Linen Services
  • Housekeeping VIP Services
  • Housekeeping Quality Inspections
  • Housekeeping Inventory and Stock Control
  • Housekeeping Staff Administrations
  • Landscape and Floral Maintenance

PELUANG PEKERJAAN

  • Industri perhotelan dan perkhidmatan:
  • Room attendant supervisor (lodging industry/hotel and resorts)
  • Cleaning contractor (government and non-government)
  • Launderettes
  • Florist
  • Landscape consultant

 

PENGURUSAN PENGEMASAN / TAHAP  4 (HT-050-4:2011)

SINOPSIS PROGRAM

Program PENGURUSAN PENGEMASAN ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktiviti pengurusan dalam pentadbiran kakitangan, penilaian tahunan kakitangan, hiasan dalaman dan projek khusus, pengurusan penyedia perkhidmatan luar dan audit perkhidmatan serta kemahiran gubahan bunga yang memenuhi standard keperluan perkerjaan di dalam industri perhotelan , perlancongan dan sektor pembersihan.  

Tempoh pengajian

 14 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira
  4. Terampil OPERASI PENGEMASAN / TAHAP 3 (HT-050-3:2012)

SUBJEK

  • Housekeeping staff development
  • Hotel deco and aesthetic management
  • Housekeeping inventory management
  • Housekeeping vendor administration
  • Housekeeping special project administration
  • Housekeeping staff performance evaluation and review
  • Housekeeping guest services
  • Floral arrangement

PELUANG PEKERJAAN

  • Industri perhotelan dan perkhidmatan:
  • Housekeeper (lodging industry/hotel and resorts)
  • Cleaning contractor (government and non-government)
  • Launderettes, florist operator, Purchasing officer
  • Procurement officer, Interior designer
  • Landscape consultant
  • Instructor

 

PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN/ TAHAP 2 (HT-012-2:2012)

SINOPSIS PROGRAM

Program PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktivti penyediaan dan pembuatan makanan ,aktiviti penyediaan barangan katering ,pengenalan peralatan dan perkakas ,pemantauan penyelengaraan peralatan serta penyediaan pemotongan daging mentah yang memenuhi standard keperluan pekerjaan didalam industri hospitality dan pelancongan dibawah sektor makanan dan minuman.

Tempoh pengajian

 9 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira

SUBJEK

CORE

  • Hygiene, Kitchen Safety and Food Handling;
  • Cooking Technique;
  • Stock, Soups and Hot Sauce Production;
  • Main Course Production;
  • Rice and Farinaceous Production;
  • Appetizer Production;
  • Breakfast Production;
  • Dessert Production; and
  • Catering Set-Up Activities

 ELECTIVE

  • Basic Kitchen Equipment Maintenance;
  • Basic Butchery

PELUANG PEKERJAAN

  • Industri perhotelan dan perkhidmatan:
  • Pembantu penyelia makanan dan minuman
  • Pembantu penyediaan  makanan untuk syarikat makanan multinasional
  • Pembantu perunding makanan
  • Pembantu Katerer
  • Pembantu Pengurusan restoran
  • Tukang masak untuk
    syarikat penerbangan,hotel,restaurant,pelayaran dan lain – lain.
  • Pembantu penyediaan daging mentah (Butchery)

 

PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN/ TAHAP 3 (HT-012-3:2012)

SINOPSIS PROGRAM

Program PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktivti pemantauan kualiti dan kuantiti pengeluaran produk makanan , aktivtiti penyelaras katering dan pengurusan pentadbiran bahagian majlis yang memenuhi standard keperluan pekerjaan didalam industri hospitaliti dan pelancongan dibawah sektor makanan dan minuman.

Tempoh pengajian

 12 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira
  4. Terampil PENYEDIAAN & PEMBUATAN MAKANAN/ TAHAP 2 (HT-012-2:2012)

SUBJEK

CORE

  • Hygiene, Safety and Food Handling;
  • Food Production Quantity and Quality Control;
  • Catering Activities Coordination;
  • Supervisory Administrative Functions;

PELUANG PEKERJAAN

  • Industri perhotelan dan perkhidmatan:
  • Penyelia makanan dan minuman
  • Penolong Jurulatih
  • Penasihat Pemakanan dan Minuman
  • Penyelia Katerer
  • Penyelia Restoran
  • Tukang masak untuk syarikat penerbangan,perhotelan,restaurant,pelayaran dan lain – lain.
  • Penyediaan Daging Mentah ( Butchery )

 

PEMBUATAN PASTRI/ TAHAP 2 (HT-014-2:2011)

SINOPSIS PROGRAM

Program PEMBUATAN PASTRI ini bertujuan untuk menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktivti  pembuatan pastri serta mempratikkan keselamatan, kebersihan dan sanitasi yang memenuhi standard keperluan pekerjaan didalam industri hospitaliti dan pelancongan dibawah sektor makanan

Tempoh pengajian

6 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira

SUBJEK

CORE

  • Safety, health and hygiene practices
  • Batter and dough preparation
  • Filling and creams preparation
  • Pudding preparation
  • Cookies preparation
  • Malaysian desserts and kuih preparation
  • Pastry product and material handling
  • Cakes preparation

ELECTIVE

  • pastry production sales & marketing
  • soft and hard roll preparation

PELUANG PEKERJAAN

Pembantu penyediaan makanan (Commis pastri)    
Penyediaan makanan (Demi chef pastri )
Berniaga sendiri (Homemade baker)

 

PEMBUATAN PASTRI/ TAHAP 3 (HT-014-3:2011)

SINOPSIS PROGRAM

Program PEMBUATAN PASTRI ini bertujuan bagi menghasilkan tenaga kerja yang berpengetahuan dan berkemahiran dalam aktivti  pembuatan pastri serta mempratikkan keselamatan, kebersihan, sanitasi, pencuci mulut sejuk beku, coklat, produk inovasi, kawalan stok, pengendalian majlis dan kawalan kos produk yang memenuhi standard keperluan pekerjaan didalam industri hospitaliti dan pelancongan dibawah sektor makanan.

Tempoh pengajian

12 Bulan

Syarat kemasukan

  1. Minimum PMR / PT3
  2. 16 Tahun – 35 Tahun
  3. Boleh membaca, menulis dan mengira
  4. Terampil PEMBUATAN PASTRI/ TAHAP 2 (HT-014-2:2011)

SUBJEK

CORE

  • Confectionery preparation
  • Frozen dessert items preparation
  • Chocolate product preparation
  • Special pastry product decoration
  • Pastry product innovation
  • Pastry production stock control
  • Pastry production control

ELECTIVE

  • Pastry administrative function
  • Pastry product costing

PELUANG PEKERJAAN

  • Pembantu penyediaan makanan (Commis pastri)    
  • Penyediaan makanan (Demi chef pastri )
  • Ketua seksyen penyediaan makanan (Chef de partie )
  • Ketua seksyen pastri (Pastry chef)
  • Berniaga sendiri (Homemade baker)

*Updated on 20th June 2018

 

Pautan Lain ............................................................................................................................................................................................................................................................

      Tajaan Pendidikan                  Alamat Kampus - kampus             
play_circle_outline  Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)
play_circle_outline  Majlis Amanah Rakyat (MARA)
play_circle_outline  Yayasan Sime Darby
play_circle_outline  Biasiswa Kerajaan Negeri Sabah (BKNS)
play_circle_outline  Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK)
play_circle_outline  Zakat Pendidikan Sabah

      Agensi         

play_circle_outline  Yayasan Sabah
play_circle_outline  Kerajaan Negeri Sabah
play_circle_outline  Persekutuan Industri Sabah (FSI)
  City Campus, Sembulan,
Jalan Ibu Pejabat JKR, Off Jalan Mat Salleh,
88100 Kota Kinabalu, Sabah.

Technical Campus, Likas
Jalan Dewan Bahasa & Pustaka, Off Jalan Sulaman,
Teluk Likas, 88857 Kota Kinabalu, Sabah.

Skill Training Centre,
Blok H, Lot 1 - 10, Lorong Pusat Komersil 88,
Kepayan, 88100 Kota Kinabalu, Sabah.
   Hubungi Kami
No. Tel. : 088 - 239639 / 319854 / 239498
No. Fax : 088 - 239430 / 319857 / 239548

 Hubungi Kami
No. Tel. : 088 - 438519 / 438491
No. Fax : 088 - 438491

 Hubungi Kami
No. Tel. : 088 - 317208
No. Fax : 088 - 317202
Hakcipta © 2017 KTYS. Semua Hakcipta Terpelihara.
Pertanyaan : marketing@kys.edu,my    Web Admin : webmaster@kys.edu.my
 
Jumlah Pelawat : web counter